Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Skončí Kladeňáci na stromech?

Při setkáních primátora Jiránka s občany městských čtvrtí Kladna, se často opakují stížnosti na rušení veřejného pořádku a nočního klidu nepřizpůsobivými občany. S tím souvisí zoufalé žádosti na odstranění laviček apod. Ale...

Je to pořád dokola. Už jsem o tom nechtěl psát, protože si málem připadám, jako lavičkový úchyl, ale… „Dojal" mě primátor Jiránek: „Hlavně jsme si také přišli vyslechnout připomínky občanů. Jednou z nich byla přítomnost bezdomovců, kteří vysedávají na lavičkách a celý den popíjejí alkohol. Tím ruší lidi v okolí. To budeme řešit schůzkou s představiteli společenství vlastníků, na které se budeme chtít domluvit na podstatné redukci tohoto inventáře města,“ uvedl pro Kladenské listy při setkání s občany tzv. Nových Kročehlav.

A pozadu nezůstala ani jeho kolegyně Gamanová: „V Kročehlavech je obecně velký problém s nepořádkem i bezdomovci. Co se týče odstranění nežádoucích stolků nebo laviček, to jsme schopni řešit prakticky okamžitě. Také doufám, že nová ředitelka městské policie bude těmto problémům věnovat větší pozornost, než jak se to dělo dosud,“ řekla paní zastupitelka.

Co se mi na tom nelíbí resp. o co mi jde? O princip, o společenské hodnoty a normy! Pokud se jich vzdáme ve prospěch nepřizpůsobivých spoluobčanů, kteří je nectí a nerespektují, tak byla evoluce na prd. Kladenský Darwin pardon primátor Jiránek a jeho „vědecký“ tým, jsou na „dobré cestě" otočit kola evoluce a posadit Kladeňáky zpátky na stromy, ale... Jak dlouho ještě?

Konečně mi to časově vyšlo, a mohl jsem se zúčastnil setkání zástupců kladenské radnice s občany, tentokrát v Litevské ulici na Okrsku 4. Těšil jsem se na pana primátora, ale bohužel chyběl – možná zrovna někde něco zahajoval, křtil či stříhal pásku, ale… Alespoň dostali prostor jiní, kteří jsou vedle něho obvykle neviditelní. Například až podezřele neustále vysmátý radní Hanes. Ten sice přijel krapet pozdě, ale… Krátce na to, byl za svůj bodrý úsměv málem bit jedním občanem, jenž nebyl spokojený s jeho odpovědí ohledně nesplněných slibů radnice.

Hlavní účinkující setkání, však byla architektka Magdaléna Myšková Kaščáková se svým týmem, který má do září připravit koncept studie celého Okrsku 4. Přítomné občany vyzvala, aby vyplnili dotazník či jí přímo nadiktovali své požadavky ohledně úpravy komunikací, připomínky k parkování, zvýšení bezpečnosti, zkrátka všechno, co je trápí a co by jim zlepšilo život na sídlišti. A zmínila také lavičky, dětské koutky, hřiště apod.

Původně jsem se nechtěl do debaty pouštět, ale… V tuto chvíli jsem musel paní architektku upozornit, aby zbytečně neplýtvala invencí, neboť zmíněný městský mobiliář, by kladenská radnice dříve nebo později stejně odstranila – nutno uvést, že s touto aktivitou začal už exprimátor Volf. Udiveně na mě zůstala koukat a chvíli lapali po dechu náměstek Kutil i zastupitelka Gamanová. Připomněl jsem jim několik případů, kdy kladenská radnice odstranila lavičky a zlikvidovala letitá dětská hřiště a chtěl jsem od nich, aby před zúčastněnými přiznali barvu…

Zeptal jsem se, proč místo toho, než aby město zpacifikovalo nepřizpůsobivou menšinu spoluobčanů, raději trestá slušné Kladeňáky tím, že jim bere prostředky k odpočinku – byť údajně na jejich přání. K tomu zoufalému činu z nouze, je však dohnala nečinnost kladenské radnice, která zavírá oči před bandami nepřizpůsobivých, kteří se flákají na lavičkách mezi paneláky a ve dne v noci na nich dělají bordel. To samé platí i o dětských hřištích.

Pro radnici bylo nouzové přání některých občanů spásné. Udělala dobrý skutek a přitom se s nikým nemusela nepříjemně dohadovat. Nezáleží na tom kolik těch stěžovatelů bylo, ale... Proč jsme přitom nebyli bráni v potaz také my, kteří jsme si rušení laviček a dětských hřišť nepřáli – alespoň mě se nikdo neptal. Bydlím u Bajkalu, takže bych si také mohl stěžovat, ale…

Jaká byla odpověď náměstka Kutila? Jasná a stručná: „Nemáme na ně nástroje,“ děl. „Co městské vyhlášky, městská policie a kamerový systém? To nestačí?“ oponoval jsem mu s údivem. „Ne!“ dodal. Ještě chvíli mě přesvědčoval, proč to nejde, až jsem mu málem uvěřil, ale… Prý se něco chystá, tak se necháme překvapit.

Nechci být impertinentní, ale... Na co potom město vyhazuje miliony za „oči velkého bratra“, když nemohou být použity jako důkaz proti nepřizpůsobivým? Mě a desetitisíce slušných Kladeňáků „velký bratr“ sledovat nemusí, my víme, jak se máme chovat! 

V souvislosti s nepřizpůsobivými spoluobčany, se bohužel to samé dá říct o zbytečnosti městské policie. Dle slov náměstka Kutila, je na ně i se svými pořádky, pouty a obušky krátká. Naštěstí už neřídím, takže si můžu dovolit invektivu, že „měšťáky“ nepotřebuji, protože pro botičky si dojdu k Baťovi.

Nakonec bych se pokusil definovat status lidí bez domova a nepřizpůsobivých občanů, které oficiální místa, někdy záměrně, zaměňují. Rozdíl mezi nimi vidím např. v tom, že bezdomovec neboli houmelesák sice nemá střechu nad hlavou, příliš vábně nevypadá ani nevoní, občas nás obtěžuje prosbou o drobné, ale… To neznamená, že je, ve smyslu slova, nepřizpůsobivý člověk, který ničí veřejný majetek a ohrožuje spoluobčany. Proti tomu nepřizpůsobivý, ve smyslu slova, zpravidla není bezdomovec. Často mate tím, že chodí ve značkovém oblečení, i když většinou nepracuje, ale… Je nebezpečný, neboť jeho chování nerespektuje základní civilizační a morální normy.

P.S. Kdo je kdo, dobře ví i kladenský primátor Jiránek, ale… Bohužel nebydlí mezi námi v bronxoidních nových Kročehlavech, nýbrž v klidném starém Rozdělově, takže je odtržený od reality. Zakopaný pes je také v tom, že i nepřizpůsobiví občané, jsou potenciální voliči.

Autor: Luboš Chott | pátek 10.7.2020 5:11 | karma článku: 20,31 | přečteno: 408x
  • Další články autora

Luboš Chott

Moje divadelní cesta z Kladna do Strakonic aneb Mé divadelní pětiletky

Jižní Čechy mám rád – s klukama jsme tam jezdili na čundr na různá místa, ale do Strakonic nikdy. Kdyby mi tehdy někdo řekl, že tam jednou budu hrát divadlo, tak bych se mu asi vysmál. Ale... Nikdy neříkej nikdy.

5.7.2023 v 7:21 | Karma: 8,01 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Tady je Volfovo!

Se zvědavostí sobě vlastní, jsem na streamu shlédl 16. zasedání zastupitelů města Kladna, ale... Žádné překvapení se nekonalo. Primátor Volf v duchu, že zasedání městského zastupitelstva není žvanírna, rázně umlčoval opozici, ale...

24.3.2022 v 3:55 | Karma: 5,38 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Paní předsedkyně Sněmovny ČR, postavte neukázněné poslance a poslankyně ke zdi!

Sledování televizního přenosu z Parlamentu ČR, je „zážitek". Viděl jsem „elitu“ národa, která se chovala, jako nevychovaní spratci! Doufal jsem, že se změnou vedení Poslanecké sněmovny se vystupování zákonodárců zlepší, ale...

5.3.2022 v 11:36 | Karma: 17,16 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kladenský zázrak! Romský nájemník dostal výpověď!

Nikomu, bez ohledu na rasu, vyznání či pohlaví, nepřeji, aby přišel o střechu nad hlavou, ale... Když dotyčný neví, co to znamená mít dobré sousedské vztahy s ostatními nájemníky, tak musí přijít domluva a když nepomůže, tak trest!

17.1.2022 v 6:35 | Karma: 26,24 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kačce o zdražení kladenské vody raději ani neřeknu

A je to tu zase! Zdražení vody v roce 2022 skoro o 7 % tj. o 7,50 Kč. Naší vody, kterou kladenští politici zaprodali cizákům z Veolie! „Díky" nim zaplatíme vodné a stočné za 1 kubik pitné vody šílených 115,39 Kč. Jak dlouho ještě?

20.12.2021 v 6:09 | Karma: 14,79 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  19:09

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno 

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56

Ve čtvrtek odpoledne najel osobní vlak u Skalné na Chebsku do spadlého stromu a částečně vykolejil....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 303
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 496x
Chodím rodným městem a dívám se za vrata...

Seznam rubrik