Chodím městem a dívám se za vrata aneb Návrat ke kořínkům…

5. 04. 2020 7:15:14
Na můj vkus zní termín Nektarodárný pás trochu nafoukaně, ale... Díky za ně. Když to však vezmu kolem a kolem, tak to není nic nového. Stačí se podívat na staré fotografie Kladna resp. na to, jak kdysi vypadaly městské parky...

Trochu osvěty úvodem: Od roku 2001 je v řadě členských zemí Evropské unie finančně podporováno pěstování kvetoucích pásů či jiných typů nektarodárných úhorů s cílem zlepšit na orné půdě potravní nabídku pro hmyz závislý na květech. V roce 2015 byly v České republice v rámci agroenvironmentálně-klimatických opatření zavedeny nektarodárné biopásy, dotované částkou 15 091 Kč/ha porostu v tomto roce. (Zdroj: Úroda)

Z vyprávění a ze starých černobílých filmů vím, že městské parky resp. veřejnou zeleň střežili hlídači – i na Kladně. Později je vystřídali příslušníci Sboru národní bezpečnosti (SNB) tzv. esenbáci – ty si už pamatuji velice živě. Kolikrát nás zvedli z trávníku v parku u Gastronomu – dnes Náměstí Svobody, když jsme se, coby postpuberťáci s vlasy na ramena, povalovali na trávě s nohama provokativně nataženýma na cestě. Na to čekali esenbáci. Legitimovali nás a běda, když někdo neměl občanku nebo ji měl v dezolátním stavu – což měla většina. Vzhledem k tomu, že u trávníků byly informační cedule, že je na ně ZÁKAZ VSTUPU! – i pro psy, nemohli jsme dělat blbý, že jsme o tom nevěděli, ale... Drze jsme jim tvrdili, že jsme na trávník nevstoupili, protože nohy máme na cestě.

To bylo. Dneska se na městských trávnících můžeme rozvalit kdykoliv chceme. Je to sice lákavé, ale... Kdo by riskoval psí exkrement na kalhotách – domácí mazlíčci a jejich páníčkové nám tak dávají najevo, kdo je tady pánem resp. že na nás se...

Je pravda, že v horkém létě mají hlavně trávníky na sídlištích daleko do zeleně pažitu na Camp Nou, po kterém se prohání bájný Messi a je tedy dobře, že s tím chtějí kladenští radní konečně něco dělat, ale... Abych jim nekřivdil, už dávno to mohlo napadnout ty před nimi. Řešením či spásou mají být retro záhony květin pardon nektarodárné pásy. Radost z nich budou mít lidé a užitek včeličky. Jo a také sekáči trávy, kterým, díky kytičkám, ubyde kus práce, ale...

Až tyhle záhony uvidíte, tak se nehoršete: „V prvním roce vypadá většina ploch nesekaně až zanedbaně, protože trvalky kvetou až v druhém roce a systém sečí je specifický. Z těchto důvodů se do směsí přidává určitý podíl letniček, které pomohou překonat toto období a zdobí plochy již několik týdnů a měsíců po vysetí. V druhém roce už by ale porost měl být zapojený a měly by kvést vyseté trvalky,“ fundovaně informoval v Kladenských listech primátor-zahradník Jiránek – hmhm, to jsou věci, co všechno ten chlap neví... Nepsal to za něj Babišův Mára Prchal? Kdopak je autorem článku? Vida, Marek Prchal v sukni aneb Eva Havelková. Jako vejce vejci se tomuto článku podobá ten v Kladenském deníku. Nedělá si tady někdo PR?

A co tím chtěl/a říci? Že až někde na sídlištích uvidíte kusy neudržovaných trávníků, tak to není nezájem města, nýbrž záměr. Tak buďme trpěliví a do roka a do dne sa hukáže...

P.S. A když už jsme u toho objevování Ameriky, tak malá nápověda. Snad v každém kladenském parku, uprostřed záhonů bohatě osázených různobarevnými maceškami, bývalo něco jako jezírko pardon vodní prvek.

Autor: Luboš Chott | neděle 5.4.2020 7:15 | karma článku: 5.55 | přečteno: 156x

Další články blogera

Luboš Chott

Moje divadelní cesta z Kladna do Strakonic aneb Mé divadelní pětiletky

Jižní Čechy mám rád – s klukama jsme tam jezdili na čundr na různá místa, ale do Strakonic nikdy. Kdyby mi tehdy někdo řekl, že tam jednou budu hrát divadlo, tak bych se mu asi vysmál. Ale... Nikdy neříkej nikdy.

5.7.2023 v 7:21 | Karma článku: 7.14 | Přečteno: 181 | Diskuse

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Tady je Volfovo!

Se zvědavostí sobě vlastní, jsem na streamu shlédl 16. zasedání zastupitelů města Kladna, ale... Žádné překvapení se nekonalo. Primátor Volf v duchu, že zasedání městského zastupitelstva není žvanírna, rázně umlčoval opozici, ale...

24.3.2022 v 3:55 | Karma článku: 5.38 | Přečteno: 273 | Diskuse

Luboš Chott

Paní předsedkyně Sněmovny ČR, postavte neukázněné poslance a poslankyně ke zdi!

Sledování televizního přenosu z Parlamentu ČR, je „zážitek". Viděl jsem „elitu“ národa, která se chovala, jako nevychovaní spratci! Doufal jsem, že se změnou vedení Poslanecké sněmovny se vystupování zákonodárců zlepší, ale...

5.3.2022 v 11:36 | Karma článku: 17.16 | Přečteno: 989 | Diskuse

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kladenský zázrak! Romský nájemník dostal výpověď!

Nikomu, bez ohledu na rasu, vyznání či pohlaví, nepřeji, aby přišel o střechu nad hlavou, ale... Když dotyčný neví, co to znamená mít dobré sousedské vztahy s ostatními nájemníky, tak musí přijít domluva a když nepomůže, tak trest!

17.1.2022 v 6:35 | Karma článku: 26.06 | Přečteno: 714 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.87 | Přečteno: 511 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.40 | Přečteno: 1773 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 271 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 203 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 266 | Diskuse
Počet článků 303 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 496

Chodím rodným městem a dívám se za vrata...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...