Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Lidi se do vězení musí bát!

Když stoupá kriminalita, tak by se měly utáhnout šrouby – a i na Kladně! Ve středověku usekli zloději pravou ruku v zápěstí, podvodníkům uřezali uši a máchali je ve vodě. Nechci se vracet do doby temna, ale… Arest nejsou lázně!

Jsem z Kladna, které se v některých svých městských čtvrtích i ve 21. století podobá kdysi obávanému americkému Bronxu. Bylo tomu tak za „totáče“ a je tomu tak i po „plyšáku“. To se nevytahuji, nýbrž smutně konstatuji.

Stačí se v noci projít centrem Kladna po pěší zóně Třídě T.G.M., která by měla být výkladní skříní města. Pokud mohu radit, jděte prostředkem ulice, nemějte ruce v kapsách – nebo radši jo... A pořád buďte ve střehu, abyste mohli utéct! Není zde bezpečno ve dne natož po setmění, a to třebaže takřka za rohem sídlí hlavní služebna České policie v Kladně. 

To co platí o hlavní třídě, platí dvojnásobně o severní části Rozdělova, Okrsku 4 v okolí Mety, Švermova, Dubí, Dříně, takže vlastně v celém Kladně. Ohnisky možných nebezpečných střetů jsou zejména okolí ubytoven, kterých je na Kladně několik desítek – tedy kromě Rozdělova, ze kterého primátor Jiránek, jako „kovaný“ Rozdělovák, dělá výstavní expozici Kladna. Inu bližší košile než kabát resp. Rozdělov než ostatní městské čtvrti.

A bezpečně není ani u zvěrolékaře. Jeden zvířátkomil tam chtěl předběhnout frontu čekajících, ale... Byl slušně upozorněn, že ještě není na řadě. To se mu však nelíbilo a dámě, která si ho dovolila umravnit, vrazil facku a ostatní čekající častoval nadávkami. Potom vyběhl ven z ordinace a prý ho uklidnil až muž s kladivem v ruce. Agresorem mohl být kdokoliv – bílý, černý, žlutý – to není urážka ale konstatování, neboť tato všehochuť na Kladně žije. Nejsem kriminolog ani psycholog, ale žiju na Kladně skoro celý život. A tato zkušenost je nad všechny průzkumy a statistiky!

Podle nedávného článku v Kladenském deníku kriminalita na Kladně stoupá. Bezmála o tři stovky trestných činů více než ve stejném období v roce 2018 řešili za prvních osm měsíců roku 2019 středočeští policisté. Od počátku ledna do konce srpna jim bylo nahlášeno 13 754 skutků. V rámci kraje má nejvyšší počet trestných činů za prvních osm měsíců roku evidován územní odbor středočeské policie Kladno 1959. (Zdroj: Kladensky.denik.cz 17. 9. 2019) Moje vysvětlení sama sobě tohoto stavu je, že i pachatelé trestných činů na Kladně, jsou potenciální voliči...

Do basy se člověk musí bát! Třeba já si o sobě myslím, že bych tam do týdne umřel a proto si dávám setsakra velkého bacha, abych se tam nedostal, ale… Co vím, co bude zítra. Ale jsou tací, kteří si pobyt ve vězení zřejmě užívají, protože se tam vrací. Proč? Protože z něho nemají strach. Mají přece svá práva. Unijní společnost se jim musí postarat o vyváženou stravu, slušné ubytování, o vyžití atd.

Třeba doktoru Rathovi se do vězení vůbec nechtělo, ale… Když už tam musel, tak si chtěl pobyt za mřížemi zpříjemnit alespoň zdravotní matrací a po areálu věznice se nepohyboval v trestaneckém mundůru, ale v džínách. Ředitele věznice prý k povolení tohoto nadstandardu motivoval lidský přístup s ohledem na zdravotní stav odsouzeného. Já říkám ne! Vězení je trest, proto pouze tvrdá dřevěná pryčna, voda a komisárek! Podle mě už jenom to, že byl na cele sám a nemusel se o životní prostor dělit s iks dalšími odsouzenými, byl dost velký luxus.

Nedávno jsem dostal emailovou zprávu – možná, že vy také – o stanové věznici nedaleko Phoenixu v Arizoně. Údajně ji vytvořil šerif Joe Arpaio proto, aby pomohl ušetřit státu Arizona miliony dolarů výdajů, které by jinak stál jakýkoliv jiný vězeňský komplex. Nevím, jestli to není nějaká fake news, ale… Dobře se to čte.

Na vězeňské jídlo vydává o 20 centů méně na porci a nechává si za něj od vězňů platit. Ve věznici zakázal vězňům kouřit a číst pornografické magazíny, vyházel kulturistické nářadí a zatrhl všechny filmy s výjimkou filmů typu „G” (filmy označené jakousi etickou filmovou komisí jako tzv. „G-rated movies” zaručují, že neobsahují hrubé nadávky a rouhání, extrémní násilí a neobsahují sexuální scény – jsou to tedy filmy „pro děti”. Šerif říká: „Jsou ve vězení proto, aby splatili dluh společnosti a ne proto, aby si pěstovali svaly proto, aby pak napadali nevinné lidi, jen co vyjdou z vězení.”

Znovu zavedl „skupinové řetězy“ pro vězně, kteří zadarmo pracují na veřejně prospěšných pracích ve městě a v celém okrese a šetří tak peníze daňových poplatníků. Nedávno zavedl řetězy i pro potrestané ženy, takže ty si teď nemohou stěžovat na diskriminaci.

Vyhodil vězňům kabelovou televizi, dokud nezjistil, že podle usnesení federálního soudu kabelová televize musí ve věznici být. Takže ji znovu zavedl, ale povolil pouze kanál s kreslenými disneovkami a kanál o počasí. Když se ho ptali, proč povolil zrovna kanál o počasí, řekl: „Proto, aby tihle blbci věděli, v jakým horku musí pracovat, když makají u mě v řetězech”.

Zatrhl jim kávu, protože „má nulovou výživnou hodnotu a vyhazují se tím peníze daňových poplatníků”. Když si vězni stěžovali, odpověděl jim: „Tohle není Carlton, nebo Ritz, jestli se vám tady nelíbí, tak už se sem víckrát nevracejte”.

Koupil také výukové lekce na pokračování historika N.Gingriche z historie USA, jejíž epizody se nějak dotýkaly amerických věznic. Když se ho reportér zeptal, zda má také nějaké lekce z historie demokracie v Americe, odpověděl, že výukové lekce z demokracie, které by pro změnu zase jednou skutečně říkaly pravdu, by uvítal a že by dokonce mohly vysvětlit, proč je 95 % vězňů v jeho vězení prvotrestaných – do jeho vězení se vrací jen 5 % vězňů.

Když 2. června 2007 ve Phoenixu dosáhla teplota rekordu 47° C, tisková agentura AP vydala prohlášení: „Pro 2000 vězňů, žijících za ostnatým drátem, kterým je obehnán stanový tábor v Maricopské okresní věznici, bylo vydáno povolení svléknout se do spodního prádla, tedy do vyfasovaných růžových boxerek”. Několik dní nato, ve středu 6. června, stovky mužů, oblečených do růžových slipů, se bavilo ve stanu, v němž teplota dosahovala 53° C. „Tohle je peklo, jsme tady jako v peci” – řekl Ernesto Gonzales, který strávil ve věznici 2 roky z celkového trestu 10 let. „To je nehumánní!”

Joe Arpaio, který oblékl vězně do růžového prádla a přinutil je jíst boloňské špagety, neprojevil s vězni ani špetku sympatií: „Kriminálníci mají být potrestáni za svůj zločin – a ne žít v luxusu do doby, než budou podmíněně propuštěni, aby vylezli ven a znovu páchali další zločiny, takže se vrátí zpátky a budou tu žít za peníze daňových poplatníků a budou si užívat věcí, kterých si mnozí poplatníci nemůžou dovolit.“

V ten den, kdy si vězni stěžovali na horko ve stanech, jim všem řekl: „V Iráku je v tyhle dny teplota kolem 49-55° C a naši vojáci tam jsou taky ve stanech a musí celé dny pochodovat na pálícím slunci a v plné polní a jsou pod palbou, a to přesto, že nespáchali žádný zločin jako vy, tak držte svoje nevymáchané zatracené držky”.

Jen tak dál, šerife! Když všechny věznice budou jako ta vaše, mohlo by být o trochu méně zločinů a nemuseli bychom být v situaci, jako teď, kdy máme stále přeplněné věznice.

P.S. Jeden vězeň stojí 1200 korun denně.

Autor: Luboš Chott | pondělí 24.2.2020 4:30 | karma článku: 25,51 | přečteno: 541x
  • Další články autora

Luboš Chott

Moje divadelní cesta z Kladna do Strakonic aneb Mé divadelní pětiletky

Jižní Čechy mám rád – s klukama jsme tam jezdili na čundr na různá místa, ale do Strakonic nikdy. Kdyby mi tehdy někdo řekl, že tam jednou budu hrát divadlo, tak bych se mu asi vysmál. Ale... Nikdy neříkej nikdy.

5.7.2023 v 7:21 | Karma: 8,01 | Přečteno: 246x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Tady je Volfovo!

Se zvědavostí sobě vlastní, jsem na streamu shlédl 16. zasedání zastupitelů města Kladna, ale... Žádné překvapení se nekonalo. Primátor Volf v duchu, že zasedání městského zastupitelstva není žvanírna, rázně umlčoval opozici, ale...

24.3.2022 v 3:55 | Karma: 5,38 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Paní předsedkyně Sněmovny ČR, postavte neukázněné poslance a poslankyně ke zdi!

Sledování televizního přenosu z Parlamentu ČR, je „zážitek". Viděl jsem „elitu“ národa, která se chovala, jako nevychovaní spratci! Doufal jsem, že se změnou vedení Poslanecké sněmovny se vystupování zákonodárců zlepší, ale...

5.3.2022 v 11:36 | Karma: 17,16 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kladenský zázrak! Romský nájemník dostal výpověď!

Nikomu, bez ohledu na rasu, vyznání či pohlaví, nepřeji, aby přišel o střechu nad hlavou, ale... Když dotyčný neví, co to znamená mít dobré sousedské vztahy s ostatními nájemníky, tak musí přijít domluva a když nepomůže, tak trest!

17.1.2022 v 6:35 | Karma: 26,24 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kačce o zdražení kladenské vody raději ani neřeknu

A je to tu zase! Zdražení vody v roce 2022 skoro o 7 % tj. o 7,50 Kč. Naší vody, kterou kladenští politici zaprodali cizákům z Veolie! „Díky" nim zaplatíme vodné a stočné za 1 kubik pitné vody šílených 115,39 Kč. Jak dlouho ještě?

20.12.2021 v 6:09 | Karma: 14,79 | Přečteno: 348x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Rebelské Kladno slaví Vánoce

Navzdory vládním nařízením se u nás na Kladně Vánoce slaví se vším všudy – tedy až na svařák, ale... Nechybí stánky, ani slavnostní rozsvícení vánočního stromu – letos máme moc pěkný a do 30. prosince je připravený kulturní program.

13.12.2021 v 5:01 | Karma: 6,86 | Přečteno: 207x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kostelní kladenské kluziště

Nejsem nepřející a kdyby na to přišlo, tak bych si, i v mém pokročilém věku, obul staré kanady a hupnul na led, ale... Nehupnu! Proč? Protože jsem letitým odpůrcem vánočního kluziště, které se neuctivě mačká na kladenský kostel.

10.12.2021 v 6:16 | Karma: 6,17 | Přečteno: 233x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Sněhulák postavený na hlavu?

Nejsem nevděčný, naopak jsem rád za vánočně vyzdobené kladenské ulice. Pamatuji, když jsme předvánoční čas poznali snad jenom podle ještě delších front než jindy, takřka na cokoliv. A o neonech v ulicích, se nám ani nezdálo, ale...

7.12.2021 v 10:45 | Karma: 8,03 | Přečteno: 179x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Bojím se, že klece na popelnice nepořádek nevyřeší!

Nepořádek kolem kontejnerů na komunální odpad je problém. Ve svém článku v Měsíčníku kladenské radnice, se k tomu vyjádřila náměstkyně primátora Petra Melčová. Řešení a možné zlepšení situace vidí v klecích na popelnice. Ale...

20.11.2021 v 4:16 | Karma: 6,15 | Přečteno: 159x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kluziště na Kladně ano, ale…

„V Českých Budějovicích, by chtěl žít každý,“ je slavná cimrmanovská hláška. Já třeba kvůli rovnému náměstí Přemysla Otakara II., na kterém mají každou zimu pěkné kluziště. I na Kladně máme kluziště, letos dokonce dvě, ale...

16.11.2021 v 5:29 | Karma: 7,00 | Přečteno: 292x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kladenský primátor konečně bouchl do stolu

Nevím, co přimělo kladenského primátora Volfa k tomu, že se rozhodl pro reorganizaci městské policie. Možná stížnosti občanů na rušením nočního klidu či osobní zkušenost s tímto problémem nebo blížící se komunální volby? Ale...

28.10.2021 v 6:15 | Karma: 10,78 | Přečteno: 257x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kladno opraví zdevastované obecní byty, ale...

Město Kladno chce jít příkladem a novým nájemníkům předávat obecní byty v takovém stavu, aby do nich, po nastěhování, nemuseli investovat tisíce. Zřejmě očekává, že ti, kteří městské byty opouštějí, se budou chovat také tak. Ale...

17.10.2021 v 5:17 | Karma: 12,19 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb kladenské revizory/ky MHD prý zaměstnává radnice

Aby kontrolu jízdních dokladů cestujících v kladenských mandelinkách prováděl sám dodavatel dopravních služeb, se prý radnici, coby jejich objednavateli, nezdálo dost důvěryhodné a tak prý revizory/ky zaměstnává město. Ale...

10.10.2021 v 6:12 | Karma: 7,20 | Přečteno: 191x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Nahoře bez do autobusu ano či ne?

Omlouvám se za sexistický titulek, ale... Na titulku záleží čtenost článku. Tím nahoře bez jsem myslel ústa bez respirátoru. Ač důchodce, nepovažuji se za poslušnou ovci, ale... Jsem tzv. stará škola, takže respektuji nařízení, ale...

1.10.2021 v 5:26 | Karma: 38,42 | Přečteno: 10730x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Špendlíky už netáhnou

Jako kluci z Nového Kladna jsme měli přehled o tom, co v které zahradě roste a kdy bude čas sklizně – někdy nás při polním pychu nachytali domácí nebo hlídač a jednou také policajt. Vděčným ovocem tehdy byly i tzv. špendlíky, ale...

25.9.2021 v 5:21 | Karma: 11,53 | Přečteno: 418x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kožovka a vápenky jsou ostuda kladenské radnice!

Kladno je dělnické město, které si díky Poldovce a šachtám užilo své století slávy, ale... Nyní, nebýt hokeje resp. slavné 68, by po něm neštěkl ani pes. Historických objektů je na Kladně pomálu i proto, že si jich nevážíme, ale...

19.9.2021 v 6:12 | Karma: 9,16 | Přečteno: 229x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kladenská (anti)koncepce rozvoje města

Pravidlo, že do poražených se nekope, v kladenské komunální politice neplatí. Neplatilo za exprimátora Jiránka a neplatí ani za primátora Volfa. Není nadto udělat z opozice blbce, třeba s pomocí tzv. Radničníku čili hlásné trouby.

30.8.2021 v 5:01 | Karma: 7,69 | Přečteno: 211x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb K Dubí patří i Dříň a Na Šestém!

Začnu kde jsem se narodil, Nové Kladno byl můj světadíl a dětství ráj. Jak Atlantida zmizelo, jako Dubí štěstí nemělo – Hobitů kraj...

27.8.2021 v 5:11 | Karma: 6,74 | Přečteno: 265x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Prokrastinace, nebo jenom lenost?

Omlouvám se za nespisovnost, ale... U nás na Kladně říkáme odpočinku či pauze při nějaké činnosti voraz. A právě pauzičku neboli voraz, jsem si dal od psaní blogů, protože se mi nechtělo psát, ale... Po pár dnech jsem už chtěl, ale...

16.8.2021 v 5:54 | Karma: 8,98 | Přečteno: 402x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Mám rád Karlovarské rohlíky, ale…

Snad každý máme vzpomínku – někdo starší, jiný zase mladší, na nějakou pochutinu, na které ujížděl, nebo ještě ujíždí. Já to takhle mám s Karlovarskými rohlíky – dodnes si na jazyku dovedu vybavit jejich vláčnost a mastnotu, ale...

9.8.2021 v 5:25 | Karma: 14,71 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 303
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 496x
Chodím rodným městem a dívám se za vrata...

Seznam rubrik