Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chodím městem a dívám se za vrata aneb na Růžovém poli nebude stát Globus, ale Rorýs!

Jako princ v pohádce, bude muset investor nejprve splnit 21 podmínek které vzešly z EIA (posuzování vlivů na životní prostředí). Jednou z nich jsou budky pro rorýse, kterými bude muset být nové obchodní centrum „RORÝS" vybaveno.

Řekl jsem si, že do Globusu chodí každý, tak proč tomuto nechtěnému novému kladenskému hypermarketu v budoucnu neříkat poťouchle RORÝS… Největší radost z něho bude mít můj bratranec, protože prý bude mít konečně kde parkovat – človíčku človíčku, my nesmíme ani naznačovat...

Dočetl jsem se na fb, že Nejvyšší správní soud zamítl odvolání proti rozhodnutí Krajského soudu k žalobě skupiny obyvatel bydlících v okolí Růžového pole vůči změnám územního plánu, které stavbu hypermarketu umožňují. Možnosti zrušení soudní cestou se tím vyčerpaly nebo nevyužily vůbec. Z kladenské radnice resp. od primátora Jiránka, který je sice všude, kdy se něco otevírá nebo předává, se tuto novinku bohužel nedozvíte. Není to totiž pozitivní zpráva.

Někdo říká, že za to může exprimátor Volf, protože nechal schválit změnu využití Růžového pole ze sportu na komerční zařízení. Jiný zase tvrdí, že je to Jiránkovina, protože změna územního plánu z nezastavitelné plochy na zastavitelnou (sportovní zařízení) proběhla už kdysi za něho. Obojí je pravda, ale… Je fakt, že exprimátor Volf ještě těsně před svým odchodem z funkce, stačil podškrábnout něco, co o výstavbě Globusu prakticky rozhodlo. Primátor Jiránek resp. jeho ODS si zase vzala zamezení výstavby Globusu na Růžovém poli, jako předvolební trhák, na který lákala voliče. A výsledek se dostavil… Ale, nebyla v tom sama.

Mezi lidmi se tomu, co tito dva kladenští primátoři střídavě provádějí, říká salámová metoda ODS – nejsem proti této tzv. tradiční straně zaujatý, sám jsem ji kdysi volil, ale… Během uplynulých třiceti let se vlastní vinou historicky znemožnila a já jsem moc starý na to, abych jí dal další šanci.

Myslet si, že Růžové pole bude využité pouze pro sportovní vyžití a rekreaci obyvatel největšího kladenského sídliště, by bylo hodně naivní, ale… Že na něm bude stát další supermarket, když po jeho obou stranách sotva v půlkilometrové vzdálenosti jsou další, si nikdo nepomyslel, ale… Stalo se a varovné hlasy z kladenské radnice říkají, že prý mohlo být ještě hůř.

Takže, Globus téměř stoprocentně bude – investorovi už zbývá požádat o územní rozhodnutí a následně o stavební povolení a může to rozjet… Smiřme se s tím, ale… Je třeba si pohlídat, aby investor resp. dodavatelské firmy, které se na jeho výstavbě nového supermarketu budou podílet, splnily 21 podmínek, ke kterým se investor zavázal.

Perličkou je podmínka číslo 8, která investorovi ukládá pro stavební řízení dokladovat, že bude objekt obchodního centra vybaven budkami pro rorýse. Jejich umístění bude muset konzultovat s ornitologem, ale... Ani podmínka číslo 10 není nezajímavá. Ukládá, aby pro stavbu byly vypracovány zásady organizace výstavby, které z hlediska minimalizace vlivů na ovzduší budou obsahovat následující požadavky:

a) staveništní komunikace budou pravidelně čištěny, skrápěny nebo používány aktivní látky k potlačení prašnosti.

b) používat stroje s nižšími emisemi PM (splňující alespoň emisní normu Stage I dle Směrnice 97/68/ES) a věnovat se jejich údržbě, jedná se o optimální nastavení motorů, omezení volnoběhu strojů a zamezení přetěžování techniky.

c) po dobu stavby je nutné dodržovat zásady správné manipulace s nakladačem, obsluha strojů vyškolenými pracovníky, tj. plnit nákladní vozidla ve správné poloze tak, aby nedocházelo k násypu materiálu mimo vozidlo.

d) po dobu stavby je nutné redukovat volnoběhy nákladních automobilů a strojů mimo silniční techniky na minimum.

e) v případě sucha bude zajištěno skrápění staveništních ploch.

Dobrý úmysl, ale… Přijde mi to stejně neuhlídatelné, jako když provozovatelům sjezdovek nařídíte, že na umělé zasněžování smějí z horských toků odebírat pouze omezené množství vody…

S vodou souvisí podmínka č. 14, která nařizuje v jarním období roku uvažované výstavby provést aktualizaci zoologického průzkumu (včetně ichtyologického průzkumu stavbou dotčených toků) zájmového území včetně pramenné oblasti „Bažantnice“ a Lidického potoka formou ověření výskytu ochranářsky. Významných druhů živočichů včetně vyhodnocení zásahu do biotopů těchto druhů; výsledky průzkumů je třeba následně promítnout do prováděcí dokumentace stavby a uplatňovat je formou ekologického dozoru odborně způsobilou osobou.

Až bude areál Globusu postaven a uveden do provozu začne platit podmínka č. 20, která ukládá po uvedení stavby do provozu zahájit závazný dvouletý monitoring vodního režimu zejména se zaměřením na pramennou oblast „Bažantnice“ a Lidického potoka pro potvrzení závěrů hydrogeologického průzkumu; rozsah a četnost monitoringu konzultovat s příslušným vodoprávním orgánem.

Nakonec jsem si nechal podmínku č. 21, podle které se investor smluvně zaváže dodavatele vegetačních úprav stavby k následné údržbě realizovaných výsadeb na dobu minimálně 5 let; v uvedeném období musí být odumřelé stromy či keře či další neperspektivní jedinci pravidelně nahrazovány a finální přejímka musí být provedena po stanovené lhůtě.

P.S. To jsem zvědavý, kdo to uhlídá…

Autor: Luboš Chott | pondělí 27.1.2020 15:56 | karma článku: 9,06 | přečteno: 246x
  • Další články autora

Luboš Chott

Moje divadelní cesta z Kladna do Strakonic aneb Mé divadelní pětiletky

Jižní Čechy mám rád – s klukama jsme tam jezdili na čundr na různá místa, ale do Strakonic nikdy. Kdyby mi tehdy někdo řekl, že tam jednou budu hrát divadlo, tak bych se mu asi vysmál. Ale... Nikdy neříkej nikdy.

5.7.2023 v 7:21 | Karma: 8,01 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Tady je Volfovo!

Se zvědavostí sobě vlastní, jsem na streamu shlédl 16. zasedání zastupitelů města Kladna, ale... Žádné překvapení se nekonalo. Primátor Volf v duchu, že zasedání městského zastupitelstva není žvanírna, rázně umlčoval opozici, ale...

24.3.2022 v 3:55 | Karma: 5,38 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Paní předsedkyně Sněmovny ČR, postavte neukázněné poslance a poslankyně ke zdi!

Sledování televizního přenosu z Parlamentu ČR, je „zážitek". Viděl jsem „elitu“ národa, která se chovala, jako nevychovaní spratci! Doufal jsem, že se změnou vedení Poslanecké sněmovny se vystupování zákonodárců zlepší, ale...

5.3.2022 v 11:36 | Karma: 17,16 | Přečteno: 1050x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kladenský zázrak! Romský nájemník dostal výpověď!

Nikomu, bez ohledu na rasu, vyznání či pohlaví, nepřeji, aby přišel o střechu nad hlavou, ale... Když dotyčný neví, co to znamená mít dobré sousedské vztahy s ostatními nájemníky, tak musí přijít domluva a když nepomůže, tak trest!

17.1.2022 v 6:35 | Karma: 26,24 | Přečteno: 786x | Diskuse| Společnost

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kačce o zdražení kladenské vody raději ani neřeknu

A je to tu zase! Zdražení vody v roce 2022 skoro o 7 % tj. o 7,50 Kč. Naší vody, kterou kladenští politici zaprodali cizákům z Veolie! „Díky" nim zaplatíme vodné a stočné za 1 kubik pitné vody šílených 115,39 Kč. Jak dlouho ještě?

20.12.2021 v 6:09 | Karma: 14,79 | Přečteno: 349x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zkušenosti východu Evropy se SSSR nás naučily mnohé o Kremlu, míní Leyenová

26. dubna 2024  18:09

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 303
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 496x
Chodím rodným městem a dívám se za vrata...

Seznam rubrik