Chodím městem a dívám se za vrata aneb Volf už měl jenom topit a svítit!

30. 01. 2019 6:34:37
Podepsání závazné plánovací smlouvy exprimátorem Volfem a spol. s investorem výstavby hypermarketu Globus na Růžovém poli v Kladně 14 dní před volbami považuje část veřejnosti, ale hlavně nové vedení kladenské radnice za účelové.

Pamatujete? Vláda bez důvěry by měla jen „topit a svítit“, tvrdil Petr Fiala (ODS) první Babišově vládě. Podobný názor má staronový primátor Dan Jiránek (ODS), jež na tomto postu vystřídal svého bývalého stranického soukmenovce Milana Volfa, který dnes hájí barvy Volby pro Kladno. A vyčítá a předhazuje mu, že on a jeho parta záměrně 14 dní před volbami podepsali s investorem výstavby Globusu závaznou plánovací smlouvu.

V Kladenském deníku vyšla nadějná zpráva, že Globus na Růžovém poli v současné plánované podobě asi stát nebude. Středočeský krajský úřad sice vydal zásadní rozhodnutí ve věci plánované stavby Globusu na Růžovém poli a na žádost investora ukončil proces posuzování vlivu stavby na životní prostředí, ale... To neznamená, že by zamýšlená stavba byla v Kladně nadobro zapovězena i s ohledem na to, že Kladno musí pamatovat na předvolební sliby.

Na to konto však vyšel v Kladenském deníku komerční článek nazvaný GLOBUS JEDINĚ NA RŮŽOVÉM POLI, ve kterém Petr Kolář jednatel spol. RENT Group, vysvětluje svůj pohled na věc. Nejprve vysvětlil, že spol. RENT Group o plánované výstavbě Globusu na Růžovém poli dosud nezapojovala do žádných mediálních výstupů, protože chápe výstavbu Globusu na Růžovém poli jako apolitickou záležitost a nechtěla dávat politikům jakoukoli možnost zviditelnění se před volbami na úkor této akce. Do jaké míry se jim to podařilo, jsme viděli... Výstavba Globusu se před volbami stala hlavním politickým tématem některých stran a hnutí.

Plánovací smlouva říká, že město Kladno umožní developerovi napojit areál obchodního domu na jeho okolí tak, jak si to po něm samo město vyžádalo a zároveň za to obdrží řadu doprovodných investic. Smlouva v plném znění je volně dostupná v registru smluv a každý občan se s ní může seznámit. Obsahem smlouvy nejsou pouze věcná břemena, výpůjčky pozemků atp., které jsou třeba pro dopravní napojení areálu, ale také vyvolané investice, jako vybudování parku o výměře cca 15 000 m², výkup pozemků pro sportoviště, jejich bezúplatný převod městu a mnohé další. Celkově se vyvolané investice pro město pohybují v řádu 100 mil. korun. To sice není málo, ale...

Pro informaci. Hypermarket Globus by na Růžovém poli měl podle projektu zabrat celkovou plochu zhruba devíti hektarů, kde by nechybělo velkokapacitní parkoviště a čerpací stanice. Samotný obchod se má podle původních plánů rozprostírat na ploše bezmála dvou hektarů.

Primátor Jiránek problém nevidí ve výstavbě Globusu v Kladně, ale spíše v lokalitě. Jeho koaliční partner Petr Soudek (Kladeňáci) považuje zastavění Růžového pole obchoďákem za hloupost. Říká: „Proti Globusu nic nemáme. Pokud se rozhodnou investovat v Kladně v jiné lokalitě, například v průmyslové zóně v někdejší Poldovce, budeme to jedině podporovat.“ Podle jeho slov existují i alternativy, že by Globus mohl v Kladně výhledově nahradit jiný, ve městě již působící řetězec, a žádná nová stavba by nemusela vzniknout.

P.S. To se sice hezky poslouchá, ale... Vzhledem k tomu, že developer na závazné plánovací smlouvě pracoval několik let, tak je jasné, že pokud by měla být neplatná, tak by se z ní město Kladno muselo vyvázat, což by určitě něco stálo... A já se zcela hypoteticky ptám, kdo by to zaplatil? Pan exprimátor Volf a spol. asi těžko...

Pokud by naopak smlouva zůstala platná a hypermarket Globus se na Růžovém poli přeci jenom postavil, vzaly by za své předvolební sliby Kladeňákům páně Jiránka a spol., že se tak stane jedině přes jejich politické mrtvoly, ale... Je po volbách a svět se točí, točí, točí a voda padá, padá, padá...

Autor: Luboš Chott | středa 30.1.2019 6:34 | karma článku: 8.33 | přečteno: 257x

Další články blogera

Luboš Chott

Moje divadelní cesta z Kladna do Strakonic aneb Mé divadelní pětiletky

Jižní Čechy mám rád – s klukama jsme tam jezdili na čundr na různá místa, ale do Strakonic nikdy. Kdyby mi tehdy někdo řekl, že tam jednou budu hrát divadlo, tak bych se mu asi vysmál. Ale... Nikdy neříkej nikdy.

5.7.2023 v 7:21 | Karma článku: 7.14 | Přečteno: 181 | Diskuse

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Tady je Volfovo!

Se zvědavostí sobě vlastní, jsem na streamu shlédl 16. zasedání zastupitelů města Kladna, ale... Žádné překvapení se nekonalo. Primátor Volf v duchu, že zasedání městského zastupitelstva není žvanírna, rázně umlčoval opozici, ale...

24.3.2022 v 3:55 | Karma článku: 5.38 | Přečteno: 273 | Diskuse

Luboš Chott

Paní předsedkyně Sněmovny ČR, postavte neukázněné poslance a poslankyně ke zdi!

Sledování televizního přenosu z Parlamentu ČR, je „zážitek". Viděl jsem „elitu“ národa, která se chovala, jako nevychovaní spratci! Doufal jsem, že se změnou vedení Poslanecké sněmovny se vystupování zákonodárců zlepší, ale...

5.3.2022 v 11:36 | Karma článku: 17.16 | Přečteno: 989 | Diskuse

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kladenský zázrak! Romský nájemník dostal výpověď!

Nikomu, bez ohledu na rasu, vyznání či pohlaví, nepřeji, aby přišel o střechu nad hlavou, ale... Když dotyčný neví, co to znamená mít dobré sousedské vztahy s ostatními nájemníky, tak musí přijít domluva a když nepomůže, tak trest!

17.1.2022 v 6:35 | Karma článku: 26.06 | Přečteno: 714 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 25.44 | Přečteno: 279 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 23.87 | Přečteno: 1135 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 229 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 174 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 243 | Diskuse
Počet článků 303 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 496

Chodím rodným městem a dívám se za vrata...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...