Dost bylo pravoruké šikany!

13. 08. 2017 6:20:24
Předpokládám, že většina čtenářů mého blogu jste praváci, zatímco já patřím k po staletí utlačované menšině levorukých. Chtěli jste nás násilím přetransformovat na VÁS, ale my jsme přežili. Je nás stále víc a jednou přijde den...

Jakým právem jste nás vraždili a mrzačili na těle i na duchu za to, že máme šikovnější levačku a někteří z VÁS ji ještě i dnes spojují s ďáblem nebo ji pohrdavě nazývají špinavou – nebyla to tak trochu genocida? Ale když se VÁM to hodilo, tak jste nás hnali do první linie... Třeba ve středověku při dobývání hradů se VÁM pravákům hůře šermovalo a stoupalo po pravotočitých schodech do věží, no a tak jste tam poslali nás leváky.

Je nás v lidské populaci asi deset procent a v Česku každý desátý – bohužel více mužů nežli žen... Podle nějakých vědců – nejspíš praváků, prý za levorukost mohou pravděpodobně geny a pak také neurofyziologický vývoj dítěte či komplikovaný porod. S těmi geny souhlasím, ale... Co když je to obráceně a ti jiní jste VY? Zamysleli jste se někdy nad tím, jaký je život leváka ve VAŠÍ většinové společnosti? Abyste věděli, tak je dost nebezpečný a taky trochu smutný, protože se musíme takřka denně vyrovnávat s pravostrannými nástrahami. Kašlete na nás! Nepočítáte s námi ani u prachobyčejných přepážek úřadů, kde musíme zápasit s propiskou připevněnou na pravé straně pultíku.

Na 13. srpna jste nám sice dali svátek, ale nedlužíte nám mnohem víc? Například odškodné za odboj nebo alegorický průvod Prahou, jako mají ostatní menšiny. Chceme také omluvu od celého pravorukého světa! A jestliže Romové nejsou cikáni, tak my jsme levorucí a nikoliv leváci! Chceme své vývrtky a otvíráky na konzervy a také pracovní nástroje pro leváky – máme více pracovních úrazů než VY. A také více dopravních nehod. Proč asi? V autě jste si dali na pravou stranu nejenom řadicí páku, ale také většinu důležitých knoflíků na palubní desce a ruční brzdu.

Můj tatínek byl levoruký, brácha a já jsme také, takže maminka pravačka, byla v naší rodině jako vetřelec, kterého jsme milovali... Jsem „polepšený" – přeučený levák, což v praxi znamená, že sice píšu pravou rukou, ale jako prase – můj rukopis se zasekl a cca od dvanácti let se skoro nezměnil... Ale kreslím a rýsoval jsem oběma – na stavárně ze mě vyučující šílel, když viděl, jak si u rýsovacího prkna přehazuji tužku z jedné ruky do druhé a pohodlně pracuji, zatím co spolužáci museli občas rýsovat „přes ruku“. Ale kdybych měl vzít lžíci do pravačky, tak bych se nenajedl. Chleba krájím levačkou. Hřebíky zatloukám také levou, ale při řezání ruční pilou mi to je jedno – řetězovou řezat nemůžu, protože je konstruovaná pro praváky. Nůžkami jsem se musel ve škole naučit stříhat – nebo spíš pižlat pravačkou a konzervy jsem se také naučil otvírat pravou.

Ale všechno špatné je pro něco dobré... VAŠE pravoruké prostředí nás neustále nutí, abychom používali i pravou ruku, kterou jsme si postupně vypracovali k určité dokonalosti, zatímco VY budete na levačku pořád leví. Přizpůsobujeme se snadněji a rychleji a náš mozek je pružnější než mozek praváka. Máme také velmi dobrou prostorovou představivost, jsme tvořiví a kreativní. Máme nadání na matematiku – to se mě netýká... Jsme vlastně výjimeční, ale i mezi námi se najdou hajzlové např. Adolf Hitler.

P.S. Teď už doufám chápete a nedivíte se mým článkům...

Autor: Luboš Chott | neděle 13.8.2017 6:20 | karma článku: 24.50 | přečteno: 677x

Další články blogera

Luboš Chott

Moje divadelní cesta z Kladna do Strakonic aneb Mé divadelní pětiletky

Jižní Čechy mám rád – s klukama jsme tam jezdili na čundr na různá místa, ale do Strakonic nikdy. Kdyby mi tehdy někdo řekl, že tam jednou budu hrát divadlo, tak bych se mu asi vysmál. Ale... Nikdy neříkej nikdy.

5.7.2023 v 7:21 | Karma článku: 7.14 | Přečteno: 181 | Diskuse

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Tady je Volfovo!

Se zvědavostí sobě vlastní, jsem na streamu shlédl 16. zasedání zastupitelů města Kladna, ale... Žádné překvapení se nekonalo. Primátor Volf v duchu, že zasedání městského zastupitelstva není žvanírna, rázně umlčoval opozici, ale...

24.3.2022 v 3:55 | Karma článku: 5.38 | Přečteno: 273 | Diskuse

Luboš Chott

Paní předsedkyně Sněmovny ČR, postavte neukázněné poslance a poslankyně ke zdi!

Sledování televizního přenosu z Parlamentu ČR, je „zážitek". Viděl jsem „elitu“ národa, která se chovala, jako nevychovaní spratci! Doufal jsem, že se změnou vedení Poslanecké sněmovny se vystupování zákonodárců zlepší, ale...

5.3.2022 v 11:36 | Karma článku: 17.16 | Přečteno: 989 | Diskuse

Luboš Chott

Chodím městem a dívám se za vrata aneb Kladenský zázrak! Romský nájemník dostal výpověď!

Nikomu, bez ohledu na rasu, vyznání či pohlaví, nepřeji, aby přišel o střechu nad hlavou, ale... Když dotyčný neví, co to znamená mít dobré sousedské vztahy s ostatními nájemníky, tak musí přijít domluva a když nepomůže, tak trest!

17.1.2022 v 6:35 | Karma článku: 26.06 | Přečteno: 714 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 25.15 | Přečteno: 254 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 23.55 | Přečteno: 1048 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 222 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 173 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 241 | Diskuse
Počet článků 303 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 496

Chodím rodným městem a dívám se za vrata...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...